Spona nogometaš godine

Nenad Kovačić

Još tamo 2010. godine osmislili smo i hrvatskoj sportskoj javnosti predstavili specifičan izbor najboljeg hrvatskog nogometaša. Specifičan po tome što se ne temelji na anketama i ostalim subjektivnim elementima, već isključivo na - egzaktnim statističkim parametrima.

Ovaj bismo izbor mogli naime nazvati i barometrom standardnosti, no opet uzimajući u obzir i snagu klubova u kojima naši nogometaši igraju, rang natjecanja, kao i samu fazu natjecanja. Izbor najboljeg hrvatskog nogometaša po modelu SPONA rezultat je 25-godišnjeg iskustva na području sportskih (nogometnih) statistika, kao i 15-godišnjeg iskustva u sportskom novinarstvu, stjecanog i brušenog u nekim od najeminentnijih hrvatskih medijskih kuća (Večernji list, HTV, Sportske novosti...).

Po spomenutom modelu prati se dakle standardnost igrača u pojedinim klubovima, u kojoj su se mjeri ti igrači uspjeli nametnuti svojim trenerima i na koliko zahtjevnoj razini natjecanja. Poznato je, naime, da u europskom nogometu na onoj najvišoj profesionalnoj razini treneri nerijetko biraju jedne igrače za npr. Ligu prvaka, a druge za manje zahtjevne utakmice nacionalnog prvenstva ili uvodnih kola kup natjecanja. Sve to uzeto je u obzir „koeficijentima ranga natjecanja“ s kojima ćemo vas upoznati u nastavku.

Ovim modelom ne stvara se ni razlika između npr. stopera i napadača (u anketama su nerijetko golgeteri „simpatičniji“ od obrambenih igrača ili veznjaka radnika). Nogomet je kolektivna igra i stoga su za bodovanje po našemu modelu nevažni pogotci i(li) asistencije, nevažne su i novinarske ocjene (jer i mi novinari „padamo“ na umjetnički dojam), ovdje je važno samo da li je igrač ispunio očekivanja trenera, a za što je jedini realni kriterij – minutaža.

No, budući da nije isto upisati 90 minuta u primjerice 0:2 porazu i 3:1 pobjedi svoje momčadi, a s obzirom da opet naglašavamo da je nogomet kolektivna igra, naši nogometaši ovise i o tome „kojoj“ su momčadi dali doprinos svojim nastupom – pobjedničkoj ili gubitničkoj.

Dakle, svim tim elementima vodili smo se kreirajući model izbora naj-nogometaša kojeg vam predstavljamo. Stoga, da ukratko i objasnimo način određivanja uspješnosti nogometaša po modelu SPONA. Za svaki službeni nastup igrač osvaja bodove po formuli:

POSTOTAK MINUTAŽE IZRAŽEN DECIMALNIM BROJOM (1 za cijelu utakmicu ili 0,xx za manju minutažu) x UČINAK MOMČADI U TOJ UTAKMICI (pobjeda 3 boda, remi 1 bod) x KOEFICIJENT RANGA NATJECANJA.

KOEFICIJENTI S KOJIMA SE MNOŽE BODOVI:

3
Liga prvaka (četvrtfinale do finale)
Nastupi u reprezentaciji (SP, EP – četvrtfinale do finale)

2,5
Liga prvaka (1. krug do četvrtfinale)
Europska liga (četvrtfinale do finale)
Nacionalne lige: Španjolska, Njemačka, Engleska, Italija, Portugal
Nacionalni kup: Španjolska, Njemačka, Engleska, Italija, Portugal (ČF, PF, F)
Nastupi u reprezentaciji (SP, EP – završni turnir do četvrtfinala)

2 – Liga prvaka (pretkola)
Europska liga (1. krug do četvrtfinale)
Nacionalne lige: Francuska, Rusija, Ukrajina, Belgija, Nizozemska
Nacionalni kup: Francuska, Rusija, Ukrajina, Belgija, Nizozemska (ČF, PF, F)
Nacionalni kup: Španjolska, Njemačka, Engleska, Italija, Portugal (do ČF)
Nastupi u reprezentaciji (kvalifikacije za EP, SP)

1,5
Europska liga (pretkola)
Nacionalne lige: Švicarska, Turska, Češka, Grčka, Rumunjska
Nacionalni kup: Švicarska, Turska, Češka, Grčka, Rumunjska (ČF, PF, F)
Nacionalni kup: Francuska, Rusija, Ukrajina, Belgija, Nizozemska (do ČF)

1
Nacionalne lige: Austrija, Hrvatska, Cipar, Poljska, Švedska
Nacionalni kup: Austrija, Hrvatska, Cipar, Poljska, Švedska (ČF, PF, F)
Nacionalni kup: Švicarska, Turska, Češka, Grčka, Rumunjska (do ČF)

0,75
Ostale nacionalne lige i kupovi – najviši rang

NAPOMENE:
1) Koeficijenti nisu izabrani slučajno, već temeljem službenog
rankinga UEFA-e u aktualnoj godini (uspješnost u posljednjih pet sezona, temeljem koje se određuju i koeficijenti za europske kupove)
2) Sva kup natjecanja razlomljena su na faze, sa ciljem dobivanja što egzaktnijeg kvalitativnog prikaza ranga natjecanja, a opet u korelaciji s nacionalnim koeficijentom (realno je da npr. četvrtfinale hrvatskoga kupa nema isti koeficijent kao i npr. pretkolo Lige prvaka)
3) Svi NIŽI rangovi pojedinih liga boduju se također i to po formuli kvocijenta dobivenog dijeljenjem osnovnog koeficijenta najvišeg ranga i ranga natjecanja za tu ligu. Na primjer, koeficijent Treće njemačke lige = 0,83 (2.5/3) dok je koeficijent Treće HNL = 0,33 (1/3).