Pobjednici Centar Škudar i Hudek Trgotrans!

Nenad Kovačić

Pred 970 gledatelja na tribinama velebne Arene Varaždin okončano je 37. Zimsko prvenstvo Varaždina u malom nogometu pod imenom Pan kup Varaždin. Pehare najboljih momčadi ovog izdanja jednog od najstarijih sportskih natjecanja u Hrvatskoj podigli su sjajni Zagorci iz ekipe Centar Škudar iz Novoga Golubovca kod seniora, odnosno Hudek Trgotrans iz Biljevca kod veterana. U veteranskoj konkurenciji je zapravo obranjena titula iz prošle godine, budući da su Švigir, Čuljak, Čivrag, Suvajac i ostali osvojili i lani, samo pod drugim sponzorskim imenom (CB Star's & Krovišta Bosilj & LA-GO keramika).

Dan velikog finala 37. Zimskog prvenstva Varaždina u malom nogometu otvorili su utakmicom za 3. mjesto veterani Bilikuma petkom iz Varaždina i Saluti Baua iz Krapine. Ekipa koja je pokupila najviše simpatija na turniru, sjajna varaždinska rekreacijska škvadra bez ijedne „zvjezde" namjerila se na istu takvu ekipu zagorskih prijatelja, ali s razlikom da u momčadi Saluti Bau ipak igraju igrači s podosta osvojenih turnira u karijeri (Malarić, Kunštek, Ferček, Fio, Družinec...). Odlično je Bilikum petkom parirao i Salutiju, osnovnih 30 minuta završilo je bez pogodaka, a onda su Fio i Družinec zabili u razmaku od svega minute za trijumf krapinske momčadi, pehar za 3. mjesto i 2.000 kn financijske nagrade.

U utakmici za 3. mjesto seniora velike neizvjesnosti nije bilo. Već nakon pet minuta Davor Presečki zabio je za Hudek Trgotrans protiv Črešnjeva dva puta i usmjerio utakmicu u jednom smjeru. Hojski je doduše u 9. minuti zabio pogodak nade, a ujedno i svoj deveti gol vrijedan titule naj-strijelca turnira, ali je sjajni Presečki četiri minute kasnije opet podignuo prednost na visokih 3:1. Sve je bilo gotovo u šestoj minuti nastavka kad je Hanžić zabio za 4:1, do kraja je posebno raspoloženi Presečki postigao i četvrti gol, osmi na turniru, zaprijetivši Hojskom i po pitanju titule prvog topnika Pan kupa. Ostalo je ipak 5:1, Hudek Trgotransu treće mjesto, pehar i 5.000 kuna nagrade, Črešnjevu čast da je njihov igrač ponio titulu najboljeg strijelca.

Uslijedila je ekshibicijska utakmice najmlađih nogometnih nada okupljenih u Školi nogometa Lumen pod vodstvom prof. Tomislava Jelenskog, a potom – velika finala. Najprije su krenuli veterani, Hudek Trgotransa iz Biljevca i ekipe A.C.C. Mravunac & AD Tokić & Zloćo i prijatelji iz Jastrebarskog. Jaskanci međutim previše oslabljeni neigranjem ponajboljih igrača Šimića i Ferenčeka koji su ih nosili cijeli turnir, nije bilo ni Grdovića, tako da je inače sjajnim Vlašiću, Buckoviću, Štroku, Kelavi i ostalima bilo jako teško držati ritam Hudek Trgotransa, koji je zaigrao u najjačem sastavu (Švigir, Čuljak, Čivrag, Suvajac, Kovač, Jakirović...). Otpor Jaskanaca načet je minutu prije odmora golom Čivraga, mada je potez utakmice potpisao Nikola Bucković u 25. minuti okrenuvši u mjestu svojeg čuvara i zabivši ispod Švigira za 1:1. Ipak, dvije minute kasnije Dino Kovač je vratio prednost Hudek Trgotransu, a u posljednjim sekundama utakmice Mate Čuljak je postavio konačnih 3:1. Za trofej pobjednika veteranskog turnira i vrijednih 10.000 kuna nagrade.

I onda veliko seniorsko finale. Art metali Junajted i Centar Škudar u svojem prvom finalu Varaždina, obje su ga momčadi izborile u velikom stilu, spektakl je morao biti zajamčen. Nažalost, djelomično je opet svojim ishodom bio usmjeren sa sudačke strane, prelomljen u završnici prvog poluvremena. Junajtedovci su već do 13. minute skupili pet akumuliranih prekršaja, potpuno opravdano je u 15. minuti sudac Jelić pokazao i na šesti koji je značio deseterac kojeg je sjajni Petar Bočkaj pretvorio u 1:0 Centra Škudar. U istoj toj minuti dosuđen je i sedmi faul Junajteda, za novi deseterac; „problem" je međutim što je u istoj toj akciji prethodno bio prekršaj u korist Junajteda, nedosuđen. Škudaru bi to također bio „prijeteći" peti i preostalih bi pet minuta prvog poluvremena prošlo u velikoj neizvjesnosti. Ovako je Škudar prošao neokrznut, a dosuđen je Junajtedu sedmi faul, Bočkaj je opet stavio loptu na 10 metara, zabio za 2:0 i bitno olakšao posao sebi i suigračima u nastavku. Junajted je u drugom poluvremenu preuzeo rizik, Dreven je gotovo čitavo poluvrijeme igrao „halfa", u šestoj minuti nastavka rizik se i isplatio, Simon je iz blizine zabio za 2:1. Akciju potom raspalio je i Dreven „u 90", sjajni Marko Peček skinuo, Junajtedovci su tražili izjednačenje, međutim Gamilec, Rumbak, Bočkaj, Vincelj, Majcenić, Šlogar i ostali predobri su hakleri da ne bi znali dočekati priliku. Tri minute prije kraja Bočkaj ju je doista i dočekao, zabio za 3:1 i donio sebi i suigračima trofej pobjednika Pan kupa Varaždin. Neupitno zasluženo, jer Škudar je doista u kontinuitetu pokazao najviše, imao i teži put do finala od Junajteda izbacivši čitav niz vrhunskih ekipa. Već u skupini dva puta po 0:0 sa zagrebačkim haklerima Marin Prometom i još jačom Pizzeriom Stari Zagreb Borongaj Lugovi (aktualni pobjednik Kutije šibica), visokih 5:1 u 1/16 finala protiv još jedne jake ekipe iz metropole, MNK Kustošije, 3:1 u osmini finala kontra MIP Weylanda pa 2:1 u četvrtfinalu kontra varaždinskog Ralea s Jertecom, Šafarićom, Kresingerom, Golikom i ostalima. U polufinalu u petak slavlje i nad Hudek Trgotransom koji je zaustavio jednu Jelenu Trade tako da – Centar Škudar je apsolutno zasluženi pobjednik Pan kupa. Šteta je ipak da su dva sudačka detalja usmjerila tijek finala, kao i nimalo ujednačen kriterij u jednom i drugom poluvremenu – nakon 12 prekršaja u prvih 20 minuta, u nastavku do tri minute prije kraja nije dosuđen niti jedan(!), a igrači svako malo „u klinču"...

Sve u svemu, zasluženo slavlje Centra Škudar po osvajanju trofeja i vrijednih 30.000 kuna novčane nagrade, plus pobjednički pehar Sportskih novosti kao i veliki prijelazni pehar organizatora. U pobjedničke redove otišla je i nagrada najboljeg igrača, proglašen je Petar Bočkaj, također je i Škudarov vratar Marko Peček konkurirao za trofej naj-vratara uz Junajtedovca Sašu Drevena, mada su u tu konkurenciju komotno mogli i Hudekov vratar Alen Đurman kao i golman Črešnjeva Sebastijan Slunjski. „Prelomljeno" je na kraju u korist Drevena, ponajviše zbog vrhunske izvedbe u polufinalu s Črešnjevom, ali i činjenice da je (za razliku od konkurenta u finalu Pečeka) branio za Junajted sve utakmice turnira. Kod veterana pak je za naj-vratara izabran Ivica Apostolovski iz ekipe Bilikum petkom, bez dvojbe najupečatljivije vratarsko ime aktualnog Pan kupa.

I tako je spuštena zavjesa na još jedno Zimsko prvenstvo Varaždina u malom nogometu. Igrala je 51 ekipa, odigrano je 106 utakmica, uz zapaženu posjećenost. Aktualni je finalni dan primjerice bio s 970 gledatelja drugi najgledaniji dan finala, više je bilo samo prije tri godine kad je trofej pobjednika podiglo Črešnjevo. U 69 seniorskih, 35 veteranskih i dvije ekshibicijske utakmice postignuta su 462 pogotka, više od četiri po utakmici. Puno golova, a opet, Pan kup je obilježila velika neizvjesnost – čak 9 od 39 utakmica kup faze otišlo je u produžetke, tri puta su odlučivali i šesterci. Što se subjektivnog dojma tiče, bio je to turnir u znaku Zagoraca, jer osim seniorskog prvaka Centra Škudar i treće ekipe veteranskog turnira Saluti Baua, četvrtfinale su igrali i Merkaš graditeljstvo iz Donje Šemnice i Prijatelji Pizzeria Easy iz Bednje, tom društvu možemo dodati i veterane Lepoglave. Art metali Junajted igrali su svoje prvo finale, do završnog je dana doguralo i Črešnjevo, već „opjevani" veterani Bilikuma petkom dali su dimenziju više svojem, inače nikad jačem veteranskom turniru. Osamnaest natjecateljskih dana u razmaku od 29 kalendarskih dana ponudilo je 94 sata – uglavnom – sjajnog malog nogometa.

OSAMNAESTI DAN - NEDJELJA, 08.01.2017. - REZULTATI
(VET) BILIKUM PETKOM (Varaždin) - SALUTI BAU (Krapina) 0:2 (0:0, pr.)
HUDEK TRGOTRANS (Biljevec) - MNK ČREŠNJEVO 5:1
Ekshibicija – U-6 Škola nogometa Lumen (Varaždin): Plavi - crvenobijeli 1:3
(VET) HUDEK TRGOTRANS (Biljevec) - A.C.C. MRAVUNAC & AD TOKIĆ & ZLOĆO I PRIJATELJI (Jastrebarsko) 3:1
ART METALI JUNAJTED (Varaždin) - CENTAR ŠKUDAR (Novi Golubovec) 1:3


Najbolje momčadi i pojedinci:

SENIORI
1. CENTAR ŠKUDAR (Novi Golubovec) – pobjednički pehar, veliki prijelazni pehar, 30.000 kn
2. ART METALI JUNAJTED (Varaždin) – pehar za 2. mjesto, 10.000 kn
3. HUDEK TRGOTRANS (Biljevec) – pehar za 3. mjesto, 5.000 kn
Najbolji igrač: Petar BOČKAJ (Centar Škudar)
Najbolji vratar: Saša DREVEN (Art metali Junajted)
Najbolji strijelac: Saša HOJSKI (MNK Črešnjevo) – 9 golova

VETERANI
1. HUDEK TRGOTRANS (Biljevec) – pobjednički pehar, 10.000 kn
2. A.C.C. MRAVUNAC & AD TOKIĆ & ZLOĆO I PRIJATELJI (Jaska) – pehar za 2. mjesto, 5.000 kn
3. SALUTI BAU (Krapina) – pehar za 3. mjesto, 2.000 kn
Najbolji igrač: Mate ČULJAK (Hudek Trgotrans)
Najbolji vratar: Ivica APOSTOLOVSKI (Bilikum petkom)
Najbolji strijelac: Zdravko FRKETIN (Lepoglava) – 7 golova

 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-1
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-2
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-3
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-4
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-5
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-6
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-7
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-8
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-9
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-10
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-11
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-12
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-13
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-14
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-15
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-16
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-17
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-18
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-19
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-20
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-21
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-22
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-23
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-24
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-25
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-26
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-27
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-28
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-29
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-30
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-31
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-32
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-33
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-34
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-35
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-36
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-37
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-38
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-39
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-40
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-41
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-42
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-43
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-44
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-45
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-46
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-47
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-48
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-49
 • 37. Zimsko prvestvo u malom nogometu-50